Kakao od pradawnych czasów było i nadal jest uważane za świętą roślinę. Najstarsze podania, zapiski i odkrycia archeologiczne wskazują na to, że używane było rytualnie przez starożytnych Majów w rozmaitych celach. Kakao ma zdolność otwarcia serca i poprowadzenia świadomości w głąb, co owocuje lepszym poznaniem siebie i odblokowaniem drogi do poczucia miłości.
To ceremonia przywołująca pamięć stworzenia człowieka. Powrót do korzeni i osadzenie się w swoim własnym centrum.
Podczas przykładowego rytuału ze starszyzną Majańską przywoływane są archetypy i symbole pochodzące z tradycji ludu Tz’utujil znad jeziora Atitlan.
Kakao użyte podczas ceremonii pochodzi wówczas z wioski Chi Kokov, miejsca, do którego przodkowie Tz’utujil od wieków wyprawiali się pielgrzymując po tę świętą roślinę.
Ceremonia trwa ok 3-4 godzin na którą ubiera się w sposób odświętny, ceremonialny, czyli tradycyjnie w stroju ludowym, bądź na biało. Na spotkanie można wziąć ze sobą instrumenty, gdzie towarzyszą tradycyjne pieśni i muzyka na żywo.
W dniu ceremonii (a najlepiej również dzień przed i po) zaleca się zachowanie czystości energetycznej – unikamy alkoholu, kawy, środków odurzających, papierosów i mięsa, a także stresu.
Czym wyróżnia się Tradycyjna Majańska Ceremonia Kakao?
Obecnie w Polsce oferowanych jest wiele ceremonii kakao. Są ceremonie, podczas których po spożyciu kakaowego wywaru uczestnicy zapraszani są do tańca; są i takie, podczas których się śpiewa, słucha muzyki, wykonuje modlitwy na rozmaite sposoby, a nawet ceremonie o zabarwieniu erotyczno/tantrycznym (wykorzystując afrodyzjakowy potencjał kakaowca) które z kolei nie są najlepiej postrzegane przez starszyznę plemienną
Osobiście cieszę się, że Kakao powraca do kategorii rośliny „świętej”, czy „ceremonialnej”, gdyż w takiej kategorii zawsze było i pozostało na ziemiach rdzennych ludów pielęgnujących ten skarb. Pisząc „skarb”, uwzględniam historyczno – społeczny aspekt ziaren Kakaowca.
Kakao zostało sprowadzone z rangi świętości do rangi używki dokładnie tak samo, jak wydarzyło się to z tytoniem, alkoholem oraz kawą (tak, kawa i alkohol również były używane dawniej jako, nazwijmy to: „substancje sakralne”). Dzięki powrocie do formy ceremonii spożywania kakao możemy lepiej zrozumieć jego właściwości i oddziaływanie na kilku poziomach świadomości: ciała, myśli i uczuć. Kakao spożyte w odpowiedni sposób zaprasza nas do medytacji, autorefleksji, introspekcji, a także poprawia ekspresję, umiejętności wyrażania siebie. To taka różnica, jak zaparzenie czarnej herbaty ekspresowej, aromatyzowanej, barwionej, a wzięcie udziału w tradycyjnej chińskiej/japońskiej ceremonii parzenia i picia herbaty.
Czym zatem na tle rozmaitych ceremonii kakaowca wyróżnia się Majańska Ceremonia Kakao?